Een weekplanning maken. Hoe en waarom?

Een weekplanning maken. Hoe doe je dat en waarom is het handig? Ben jij iemand van de vele to-do lijsten, die je elke dag opnieuw schrijft, of wil je meer overzicht? Ik merk dat ik de laatste tijd meer behoefte heb aan structuur. Zeker nu ik weer wat meer tijd thuis doorbreng (Lees hier waarom) heb ik weer meer behoefte aan structuur. Houd jij daar ook van? Of heb je zelf ook wat meer behoefte aan overzicht? Lees dan mee waarom het maken van een weekplanning zo fijn is.

Waarom een weekplanning maken?

Een weekplanning geeft niet alleen overzicht. Het heeft ook andere voordelen.

Het voorkomt dat je dubbele afspraken maakt

Niets zo vervelend als iemand moeten afbellen omdat je een dubbele afspraak hebt gemaakt. Zeker als ze allebei belangrijk zijn, zoals de tandarts en een sollicitatie. Tsja. Dat wil je uiteraard voorkomen. Door je week te plannen en alle afspraken er in te zetten zodra je ze maakt, voorkom je dat er dubbele afspraken komen. Dat scheelt weer. Want stel je voor dat je gebeld wordt door dat ene bedrijf waar je zo graag wilde werken, omdat je dit niet hebt opgeschreven…

Het voorkomt dat je ”maar wat doet”

Als je geen overzicht hebt in je planning ga je dingen doen die misschien helemaal geen prioriteit hebben. In plaats van je sportabonnement op tijd te verlengen ga je liever die ene film kijken op Netflix. Hierdoor mis je die groepsles waar jij je zo op had verheugd. Ook voorkomt het dat je belangrijke taken vergeet te doen, of op donderdag avond bedenkt dat je vrijdag een belangrijke deadline hebt. Door vooruit te plannen kan je vooraf bepalen wat je moet doen en waar je ruimte hebt voor leuke dingen.

Je weet welke dagen druk zijn en welke minder

De afspraken die je hebt, staan als het goed is al in je agenda. Als je dan op zondag je weekplanning maakt, kun je je hobby’s inplannen, het sporten en rustmomenten. Ja, het is altijd slim om ook rustmomenten in te plannen, waarop je lekker niks doet. Of een serie kijkt of iets dergelijks.  Nu weet je op welke dagen je een vol schema hebt en welke dagen je tijd hebt om andere dingen in te plannen. Ook kan het prettig zijn om op de rustige dagen alvast een extra maaltijd te maken, zodat je op de drukke toch iets gezonds kan eten, in plaats van grijpen naar ongezonde dingen.

Waar houd je rekening mee bij het maken van de planning?

Of je nou gebruik maakt van een papieren exemplaar of een digitale agenda, een weekplanning maken hoeft niet moeilijk te zijn. Houd bij met maken van een weekplanning rekening met een aantal dingen. Bedenk of je ze wilt laten terugkomen of niet.

  • School/werk
  • Sport
  • Je hobby’s
  • Eetplanning (zeker op drukke dagen kan dit fijn zijn)
  • Evt afspraken van je kinderen
  • Overig

Ikzelf raad zeker aan om sportmomenten zichtbaar in te plannen; en wel hierom:

Think of your workouts as important meeting with your boss you’ve sceduled. Bosses don’t cancel.

Als je weet wat je allemaal zichtbaar gaat maken in je agenda of weekplanner is het natuurlijk belangrijk dat jij je hieraan houd. Zo ontstaat er rust in je hoofd. En het maakt hierbij niet uit of je kiest voor een papieren versie of een digitale. Er zijn genoeg varianten. Wat ik zelf echter erg prettig vind, iets dat ik iedereen aanraad, is om met kleuren te werken. In mijn agenda is werk bijvoorbeeld groen, mijn blog is geel, afspraken die Vriendlief en ik samen hebben zijn rood. Dit geeft mij nog meer overzicht. En daar ga ik goed op.

Maak jij een weekplanning?

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *