Hardlopen met een aandoening?

Vandaag  is het even tijd voor heel iets anders. Een persoonlijk verhaal. Ik heb namelijk een handicap. Op de vele blogs die ik hiervoor had, heb ik daar eigenlijk nooit echt over gepraat. Het was allemaal wel prima zo.  Maar, ergens kriebelde het. Want: dit is wie ik ben.  Dit hoort daarbij. Vandaag vertel ik meer over mijn handicap. En natuurlijk vertel ik over hardlopen met mijn aandoening.

Mijn handicap, mijn verhaal

Allereerst zal ik eens wat meer over mijn handicap vertellen. Ik heb zoals je op de over mij pagina al hebt kunnen lezen NF. Dit staat voor Neurofibromatose en het is een aangeboren afwijking. Ik ben een eerste mutatie, wat inhoud dat mijn beide ouders dit niet hebben. Er is tijdens de zwangerschap een spontane mutatie opgetreden, waardoor ik dit heb. Ik heb type 1, wat bij 1 op de 3000 mensen voorkomt. (dus plus minus 5000 mensen in Nederland hebben het), waarbij je eigenlijk altijd cafe-au-lait vlekken op je huid hebt en er is een kans dat je iets hebt aan je ruggenmerg. Ik heb beide. Op mijn huid zijn meerdere koffiemelk vlekken te vinden en ik heb scoliose.  Naast type 1 is er ook een type 2.Dit is een andere ziekte. Het grote verschil is dat je bij type 1 met name afwijkingen hebben aan de huis van de armen, benen en romp. En mensen die type 2 hebben, die hebben vooral afwijkingen aan de hersenen en het ruggenmerg. Naast de vlekken op mijn lijf heb ik dus ook scoliose (wat bij ongeveer 10% van de mensen met NF voorkomt) . Dit is een abnormale kromming in de wervelkolom. Er zit ook een kromming in mijn rechter onderbeen. Kijk maar eens goed naar de volgende foto.

 

Hardlopen met deze aandoening

Als je me al wat langer volgt, dan weet je dat ik van hardlopen houd. Ik heb afgelopen maand aan twee hardloopwedstrijden meegedaan. Namelijk de Disney 10k en de Singelloop van Breda. Als ik heel eerlijk ben, heb ik niet het idee dat ik extra veel last heb van het hardlopen. Op sommige dagen heb ik meer last van mijn rug dan andere dagen. Maar het is eigenlijk nooit zo erg dat ik niks kan. Ik heb af en toe wel last van mijn nek, omdat mijn spieren strak staan. Op die dagen laat ik Vriendlief me wat masseren. Dat is namelijk het enige dat helpt op dit moment. Verder kan ik bijna alles. Dus ook lekker hardlopen.

Goed luisteren naar mijn lijf

Gelukkig heb ik van mijn ouders geleerd goed te luisteren naar mijn lijf. Want dat is wel van belang als je gaat sporten met een aandoening. Waar een gezond persoon er nog wel mee wegkomt om met kleine pijntjes te gaan rennen, moet je echt goed luisteren naar je lijf als je wilt hardlopen met een aandoening. Van mijn been heb ik geen last, gelukkig. Ook mijn rug belemmerd me niet om lekker te kunnen hardlopen. Heb jij zelf een aandoening en wil je gaan hardlopen? Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. Bouw rustig op en overdrijf nooit. En: vergelijk je niet met anderen!

Ben jij of ken jij iemand die sport met een aandoening?

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *