Minder bekende boeken, die het lezen waard zijn!

andaag vertel ik over vier minder bekende boeken die het lezen toch echt wél waard zijn.  In boekenblog land zijn er altijd wel boeken die een hype zijn. Deze boeken krijgen een paar weken veel aandacht en verdwijnen vervolgens onder de radar omdat er weer een nieuw boek uitkomt. Dit is natuurlijk niet meer dan logisch, want boeken komen in razend tempo uit. Wat deze week populair is, kan volgende week vergeten zijn, want er is weer een nieuw tof boek op de markt verschenen.

Oudere pareltjes

Maar er zijn ook pareltjes die deze aandacht niet kregen toen ze uit kwamen, of ze zijn in ieder geval minder bekend. Misschien ook omdat ze al langer op de markt zijn en dus zijn er nóg meer boeken om uit te kiezen. Vele kiezen dan toch een nieuwer boek. Eentje die pas net op de markt is. Ikzelf vind dat zonde. Er zijn zó veel mooie oudere boeken. Vandaar dat je mij die ook zal zien recenseren. Want naast dat ik het leuk vind om de minder bekende boeken te lezen, houd ik er ook van om deze van een recensie te voorzien.

Minder bekende boeken waarvan ik denk dat ze echt het lezen waard zijn

De volgende vier boeken heb ik gelezen in de afgelopen vijf jaar. stuk voor stuk waren dit prachtige boeken die op hun eigen manier een betekenis voor mij kregen.

vier minder bekende boeken

Dirk Bracke -Het engelenhuis

Dirk Bracke is een schrijver in hetzelfde straatje als Helen Vreeswijk. Bracke is een Belgische schrijver, wat je qua taalgebruik soms wel terugleest. Hij is een van mijn favoriete schrijvers, maar helaas een paar maanden geleden overleden op 68-jarige leeftijd.

‘Is dit mijn cel?’ vroeg Bo benepen terwijl ze als versteend in het sombere kamertje bleef staan. De muren waren vuil en met allerlei tekstjes volgekrabbeld. Tegen de muur stond een ijzeren spijlenbed met een volgeschreven houten plank op de plaats waar normaal de matras moest liggen.
De veertienjarige Bo belandt in de gesloten instelling van Beernem. Een echte gevangenis als je het haar vraagt. Ze lijkt er met haar dure merkkledij en juwelen niet echt op haar plaats. Vernederd geeft ze al haar kleren en persoonlijke spulletjes af. Haar eerste dagen zijn een echte hel: ze wordt afgezonderd van de rest van de wereld en vooral van Tony…
Yasmien ontfermt zich over Bo en de junkie Steffie, een ander nieuw meisje. Samen kunnen ze beter opboksen tegen de harde realiteit van de instelling. Toch kan Bo er niet aarden. Ze droomt van Tony en het luxeleventje dat ze buiten leidde!


* let op: alleen tweedehands te krijgen

David Duchovny – De waarheid is een koe

Wat heb ik hard gelachen om dit boek.  Een paar boerderijdieren worden vermenselijkt en gaan als echte vrienden samen op pad. Er zit veel politiek in dit boek, en ook veel serieuze zaken. Maar doordat ze bekeken worden door de ogen van een koe, kan je er alleen maar smakelijk om lachen. In ieder geval, dat had ik een aantal jaar geleden. Een koe met humor!

Elsie Bovary is een koe, en een behoorlijk gelukkig exemplaar. Haar luie dagen brengt ze door met eten, slapen en chatten met haar beste vriendin Mallory. Tot ze op een nacht iets vreselijks ontdekken dat de wereld zoals zij die kennen op zijn grondvesten doet daveren. Er is maar één oplossing: vluchten naar een betere, veiligere wereld. En dus stelt Elsie een bont team samen: buiten zijzelf zijn er Jerry, een Thora-lezend varken dat zich onlangs bekeerde tot het jodendom, en Tom, een kalkoen die niet kan vliegen maar wel een iPhone kan bedienen met zijn snavel. Gewapend met gestolen paspoorten en menselijke vermommingen vertrekken ze naar de luchthaven met maar één doel voor ogen: de wereld verbeteren. Eerste puntje op hun checklist? Het Israëlisch-Palestijnse conflict…


*let op: Alleen tweedehands te krijgen

Marielle geus -Joe en ik

Dit prachtige boek heeft me diep geraakt. Hoewel het zeker meer dan vijf jaar geleden moet zijn dat ik het heb gelezen, zou ik het zo weer oppakken. Wat een boek!

Het is de laatste magistrale zet van Joe, als hij weet dat hij ten dode is opgeschreven: met zijn zoon Woelie op reis gaan. Om elkaar te leren kennen. Om Woelie op eigen benen te zetten en om afscheid te nemen.

Maanden later schrijft Woelie hun verhaal op. Zoekend naar het juiste begin spreekt hij de lezer direct aan en zuigt hem zijn ontroerende verhaal in.

Woelie zat al maanden thuis toen zijn vader ziek werd. Omdat dat makkelijker was dan naar school gaan, waar hij voor de zoveelste keer iets uit te leggen had. Jaren eerder werd zijn moeder in een inrichting opgenomen, en sinds die tijd runt hij samen met zijn pa Joe een typisch mannenhuishouden, waarin meer wordt gezwegen dan gepraat.

Thuis staart Woelie hele dagen naar een dvd met treinreizen door Europa en houdt de rest van de wereld buiten de deur. Alleen zo kan hij zich staande houden.

Tot het noodlot toeslaat. Tijdens een laatste onvergetelijke Rail Away-tour door Europa wordt de verbondenheid van Woelie en Joe steeds groter. En terwijl ook het afscheid dichterbij komt, leren ze zichzelf, elkaar en de wereld kennen.

Will Lavender – het verborgen raadsel

Ik moet oprecht nog wel eens denken aan dit boek. En ik las het in… 2017 dacht ik. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik dit boek net een paar dagen uit had en ik daarna in een tweedehands boekwinkeltje kwam. Daar zat de eigenaar precies dit boek te lezen. Ik was natuurlijk super enthousiast, en zei hem dat ik het een geweldig boek vond, met een geniaal einde. Hij werd daar weer enthousiast van, want een jonge vrouw die hetzelfde boek las als hij? En dan ook nog net zo enthousiast was als hij? Ja dat is natuurlijk altijd leuk! Dit boek! Echt ga dit lezen

Universiteit van Winchester
Logica en Argumentatieleer 204

”Er is een moord gepleegd.”
Niemand wist hoe hij hierop moest reageren. Een jongeman op de achterste rij lachte hardop.
Williams glimlachte. Hij keek weer neer op zijn lessenaar en veegde iets van het oppervlak. ”Niet een echte moord,” zei hij.  ”Nee. Dit is een moord die in de toekomst zou kunnen plaatsvinden. ”Een…” De man wachtte even, keek op naar de groep en zwaaide met zijn hand door de lucht alsof hij het woord dat hij zocht probeerde te vangen.
”Een hypothetische,” zei een meisje op de voorste rij.
”Juist!” zei Williams. ”Een hypothetische. Een potentiële moord. Moord in de toekomende tijd. Er moeten namelijk een heleboel dingen gebeuren voordat deze moord zal plaatsvinden. Een heleboel dingen die jullie, als jullie slim genoeg zijn, kunnen voorkomen.”

Een curieus college.
Een potentiëe moord.
En een niet te kraken raadsel!

Een groep ouderejaars studenten filosofie heeft zich ingeschreven voor een college Logica en Argumentatieleer. Bij het eerste college worden ze verrast door de onorthodoxe wijze van lesgeven van professor Williams. Hij heeft één opdracht voor ze. Aan de hand van tips en hun eigen logica moeten ze een fictieve zaak van een vermist meisje oplossen. Wanneer dit niet lukt binnen de zes weken die de cursus duurt, zal het meisje vermoord worden.
Drie van de studenten, Mary, Brian en Dennis, raken steeds meer geobsedeerd door het raadsel. Zeker als blijkt dat de zaak gebaseerd is op een vermissing van jaren terug. Ze vermoeden dat Williams iets voor ze achterhoudt en weten niet meer wie of wat ze moeten vertrouwen. Hoe meer de drie zich in de zaak vastbijten, hoe meer de scheidslijnen tussen fictie en werkelijkheid vertroebelen en des te gevaarlijker de situatie voor hen zelf wordt.

Welk van deze minder bekende boeken kende jij al? En welke heb je gelezen?

 

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.