De executie – Danielle Bakhuis

De executie – Danielle Bakhuis

Toen ik begon aan de executie had ik niet verwacht dat ik zo een goed boek zou gaan lezen. Dit boek van Danielle Bakhuis las ik in anderhalve dag uit.

Het begin van het boek kom je midden in het verhaal terecht. Een verhaal dat wat mij betreft wel wat wel wat weg heeft van Matched van Ally Condie. Waar ook een bepaald heerschap alles voor je bepaald. Van de persoon met wie je trouwt, tot wat je wanneer eet of wat voor kleren je draagt.

Net als in Matched is er in de executie zo’n heerschap dat alles voor je bepaald. Een van de dingen die bepaald wordt, is dat de doodstraf weer is ingevoerd. Ook onder jongeren. Deze executie wordt live uitgezonden op de TV. Vijf jongeren worden in kooien hoog boven de grond gehangen en hiervan zal van vier kooien de bodem onder hun voeten verdwijnen. Waarna ze in een diep gat vallen…

kaft van de executie

Waar gaat het over?

De liveshow waarbij de grond letterlijk onder je voeten vandaan zakt

Colette Zwart steekt haar rechterhand in de lucht en telt af. ‘Kandidaders, in vijf…’

Hoe kun je nou de doodstraf krijgen voor zoiets? Je gaat nog niet dood, Charlotte. Dit is krankzinnig. Het is allemaal show, niet echt.

‘Vier.’

Niet nu. Nog niet.

‘Drie.’

Je gaat niet dood.

‘Twee.’

Jegaatnietdoodjegaatnietdoodjegaatnietdood.

‘Een.’

Het is 2048. Het Collectief is aan de macht. Om het land staat een Muur en de levens van alle inwoners zien er hetzelfde uit. Ze dragen dezelfde kleding, wonen in dezelfde huizen en eten iedere avond dezelfde maaltijd. Dat maakt iedereen gelijk, en het leven zorgeloos en voorspelbaar. Maar wie een misstap begaat, wordt keihard afgestraft. Sinds de doodstraf weer is ingevoerd, worden jongeren hangend in kooien boven een onpeilbare diepte terechtgesteld. Tijdens een spectaculaire show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De executie. Deze aflevering wil je niet missen!

Spanning vanaf moment één

Vanaf de eerste pagina kijk je mee met Charlotte die in één van de vijf kooien zit. Maar je blijft niet de rest van het boek bij haar, ook de jongeren in de andere kooien leer je beter kennen. Ook bij hen kruip je in hun hoofd. 
Dit zorgde er voor dat ik steeds weer van een ander personage ging houden. Dat ik steeds mee hoopte met een personage, dat de grond niet letterlijk onder hun voeten vandaan viel.  De karakters zitten erg goed in elkaar. Ze hebben  allemaal hun eigen wensen en verlangens en hun eigen meningen. Dit maakt dat ze in mijn hoofd ‘echt’ werden, in plaats van dat ze wezens op papier bleven. Ik leefde met ze mee en deelde hun angsten. 
Brrr… 

Zinderend tot het einde en een traan.

De liveshow beslaat niet het gehele boek, maar dat wil zeker niet zeggen dat de spanning weggaat zodra de show is afgelopen. Er zat een hoop spanning in het lezen van de show maar daarna begonnen voor mij de emoties pas te spelen. Geez, wat een verhaal. Ik heb tijdens een bepaalde scene ook zeker even moeten slikken omdat ik tranen in mijn ogen kreeg.  Maar, dat kan ook aan de hormonen liggen die door mijn lichaam gieren. Dit boek was in ieder geval écht nog een heel stuk beter dan het boek wraak dat ik van haal las. 

Van welk boek dat jij dit jaar las, had je niet verwacht dat het zó goed zou zijn

 

De Executie
Schrijver(s):
Uitgever(s):
Published: april 2019
Page Count: 248

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.