Geheimen passen niet in een verhuisdoos – Marike Goslinga

Geheimen passen niet in een verhuisdoos – Marike Goslinga

Geheimen passen niet in een verhuisdoos is een kinderboek. Ik kwam het tegen in de Nextory app en sloeg het boek op. Het klonk namelijk wel als een intrigerend boek. Een boek met een rouw randje, zeg maar. Maar was dit ook zo?

Waar gaat Geheimen passen niet in een verhuisdoos over?

Gevoelige, indringende jeugdroman over misbruik. Vanaf 11 jaar
Wat als… ik het gewoon zou zeggen? Papa, mama en Jesse, ik roep iedereen bij elkaar, met z’n allen rond de tafel. Ik zie mezelf zitten in de nieuwe woonkamer. Ik hoor mijn eigen ademhaling, veel te hard. Mijn stem klinkt zacht. Ik zeg: ik moet jullie iets vertellen.

Vere is verhuisd. Een nieuwe woonplaats, een nieuw huis, een nieuwe school, een nieuw kapsel, een nieuwe beste vriendin, een nieuw gevaarlijk spel. Is dat genoeg om te vergeten wat er in het oude huis is gebeurd?
Is tweehonderdvijftig kilometer ver weg genoeg om opnieuw te kunnen beginnen? Wat moet je doen als je een geheim hebt waar je met niemand over kunt praten?

Wat vond ik van Geheimen passen niet in een verhuisdoos?

Dat dit een kinderboek is, leeftijd 11+, is wel duidelijk. Het boek is makkelijk geschreven, maar daardoor leest het wel lekker weg. Ik deed er niet lang over om dit boek van voor tot achter te lezen. Want ondanks dat het een boek is voor kinderen van de basisschool, zat er zeker geen slecht verhaal in.
Wel zijn er een paar dingen die me heel erg opvielen, aangezien het een kinderboek is.

Ten eerste:
In het boek wordt een feest georganiseerd, de jongeren die naar dat feest toegaan zijn allemaal nog niet oud genoeg om alcohol te drinken. Toch zijn de meeste niet zuinig met een drankje. Of de leeftijdsgrens nu 16 of 18 is, de meeste in het boek die drinken zijn dit nog niet. Geen heel goed voorbeeld voor jonge kinderen die dit boek lezen.

Ten tweede:
De hoofdpersoon loopt met een groot geheim rond. Wat dit precies is, blijft een beetje in het midden. Als volwassenen had ik meteen door wat er speelde. Maar ik geloof niet dat alle kinderen van 11+ dit door zullen hebben. De verwijzingen zijn soms wat summier.

Ten derde:
Er wordt een groot deel van het boek toegewerkt naar ”het weekend”. Een weekend waar Vere erg tegen opziet. Maar hoe dit uiteindelijk gaat verlopen, zullen we nooit weten, want het hele weekend wordt niet besproken. Iets dat ik erg jammer vind. Het boek eindigt voor mij nogal in een climax, waardoor je bepaalde informatie mist. Dat maakt dat ik het boek drie sterren geef.

Ik denk dat het einde anders had gekund, waardoor je dit onderwerp beter bespreekbaar kan maken met de doelgroep waarvoor het geschreven is. Nu mis je een stukje. Al zou je natuurlijk, mocht je een boek als dit voorlezen in groep zeven of acht, wel een goede opening hebben om te vragen wat de klas denkt dat er aan de hand is. Wat zij zouden doen en hoe ze dit zouden oplossen. Het geeft wel ruimte voor gesprek op deze manier, maar of dat het beoogde doel is van het einde van dit boek? Dat is maar de vraag. Het is jammer dat de grote vraag ”wat is er precies met Vere gebeurt?” niet wordt beantwoord.

Lees jij nog wel eens een kinderboek?
geheimen passen niet in een verhuisdoos
Schrijver(s):
Uitgever(s):
Published: maart 2019

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.