Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

TW: het boek middernachtbibliotheek gaat over depressie en zelfmoord. Heb je dit soort gedachten, dan is dit boek zeer waarschijnlijk niets voor jou.

Begin van de maand las ik het boek de jongen met de naam Kerstmis dat ook van Matt Haig is. Dit boek vond ik niet heel denderend, maar wel leuk om tussendoor te lezen. Ik had dat boek dan ook in een uurtje of drie uit.

Hoe anders was het met Middernachtbibliotheek

Middernachtbibliotheek gaat over Nora (35), die het overweldigende gevoel heeft dat ze in haar leven de verkeerde keuzes heeft gemaakt. Ze maakt op een dag zo veel heftige dingen mee dat ze besluit dat het genoeg is.
Daardoor komt ze op een plek terecht die ”middernachtbibliotheek” heet. Daar krijgt ze de kans om alles ongedaan te maken waar ze spijt van heeft. Maar ook om alle keuzes opnieuw te maken. Wat als ze wel had gekozen om door te gaan met zwemmen? Was de dan olympisch kampioen geworden? Of als ze wel ja had gezegd tegen die ene knappe man die haar voor een kop koffie mee uit vroeg?

Dit boek heeft me echt gegrepen! waar ik bij De jongen met de naam Kerstmis het echt zag als een ’tussendoorboek’, zie ik middernachtbibliotheek echt als een van de beste boeken die ik in 2021 heb gelezen. Ook dit boek las ik snel uit. Wat ik erg jammer vind. Het had van mij zeker dikker mogen zijn!

boek middernachtbibliotheek voor boekenkast

Gaandeweg ontdekt Nora iets belangrijks

In haar Stamleven – Nora’s eerste levenwas er voor Nora altijd wel íets dat tegenzat. Ze had heel sterk het gevoel dat ze een veel beter leven had gehad als ze er neit voor had gekozen om bepaalde keuzes te maken. Want als ze een andere keuze had gemaakt, moest ze nu wel écht gelukkig zijn, toch? Maar gaandeweg ontdekt ze dat dit niet per definitie het geval is. Maar ook ontdekt ze dat haar keuzes invloed hebben op het leven van anderen. Soms op een grotere manier dan ze zelf had verwacht.

Nora leert veel over zichzelf en over het leven. En deze lessen zijn op een geweldige manier verwerkt in het boek. Matt kampte zelf met depressies, wat heel mooi verwoord is in het verhaal. Het is tussen de zinnen door wel duidelijk dat de informatie over dit – toch wel beladen- onderwerp niet van internet is gehaald. Het is voelbaar dat de schrijver dit van dichtbij heeft meegemaakt.

Welke keuze zou jij anders maken als je de kans kreeg?
kaft middernachtbibliotheek
Schrijver(s):
Uitgever(s):
Published: juni 2021
Page Count: 320

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.