Waarom wil jij zo graag sporten? Je bent al dun genoeg

Al een paar jaar ben ik bezig met mijn lijf. Mijn conditie opbouwen door lekker hard te lopen. Spieren kweken door aan krachttraining te doen. Het voelt super goed, maar soms is het zwaar om jezelf te motiveren. En op dat soort momenten is het lastig als mensen vragen waarom ik zo graag veel wil sporten. Ik was toch al dun genoeg?

Waarom ik zo graag wil sporten

Conditie

Als belangrijkste punt, is er voor mij: mijn conditie. Ik had zon anderhalf jaar geleden een conditie van nul komma nul en ik moest haast twee tot drie minuten bijkomen als ik een sprintje had getrokken naar de trein. Daar had ik meer dan genoeg van. Ik wilde dat sprintje kunnen trekken zonder moeite. Ik wilde niet moe zijn als ik een dag wat meer had gedaan. En ik wilde gewoon meer conditie. Want ik schaamde me eerlijk gezegd voor mijn slechte uithoudingsvermogen.

Spieren

Ook al was ik niet heel slap, ik vond mezelf echt niet sterk. Ik wilde meer kracht in mijn armen hebben. Want soms droeg ik een boodschappentas en dan vond ik deze oprecht erg zwaar. Dat gaf me het gevoel niet sterk genoeg te zijn. Iets wat me nogal onzeker maakte. Want een boodschappentas van vijf/ zes kilo… Die moet je toch gewoon kunnen tillen?

 

Dik vs. Dun

Moet je dik zijn om te  mogen sporten?  Zodat je naar een ideaalbeeld kan toewerken? Of is het zo dat je ook op voorhand dun kan zijn en daarmee naar andere doelen toewerkt dan iemand die gaat sporten om van wat extra kilo’s af te komen? Is het echt zo ver met de wereld dat er van je verwacht wordt dat je gaat sporten als je niet aan het ideaalbeeld voldoet? Maar als er dan iemand staat te werken aan dat ideaalbeeld, hoor je wel eens: ‘Gatver, een dikkertje in sportkleren. Daar wil ik echt niet naar kijken als ik aan het trainen ben. Dus, als je dun bent vragen mensen waarom je gaat sporten. Maar als je nog niet aan het maatschappelijk ideaalbeeld voldoet, vinden mensen het vies om naar je te kijken als je sport? De wereld zit vol tegenstrijdigheden.

Waarom wil jij zo graag sporten?

Ik liet hierboven al weten dat ik graag sport om aan mijn conditie te werken en mijn spieren. Over een paar dagen is het zover en ga ik meedoen aan de singelloop.  Waar ik in februari nog problemen had om 5 minuten aan een stuk te rennen, kreeg ik het maandag voor elkaar om 8km te rennen, bij de verkenningsloop van de Singelloop. (in 52 minuten). Ik ben om. Hardlopen is geweldig! En ik kan niet wachten tot ik zondag lekker de 10k ga lopen. Maar ik wil er na zondag ook graag krachttraining bij gaan doen, zodat ik mijn andere spieren ook meer train. Vooral mijn armen, want waar ik vorig jaar nog echt mooie gespierde armen had, voelen ze nu weer aan als pap.  Mijn core wil ik ook meer trainen, zodat ik nog beter kan hardlopen.

Wat is jouw reden om te sporten?

 

AHOB

Mascha is een vrolijke chaoot die veel houd van lekker eten, plezier maken met vrienden en van kleren! Je kunt minimaal één keer per week (ma) een blogpost verwachten over mij en mijn hobbies.

19 reacties

 1. Ik sport ook meer voor spierkracht, dan voor mijn gewicht. Ik wil juist niet afvallen met sporten 😉

 2. Britt schreef:

  Ik sport voor meer energie en inderdaad ook een goede conditie en meer kracht. En dan is het natuurlijk ook nog mooi als ik er mee af zou vallen, haha!

 3. Wanda schreef:

  Ik sport vooral om conditie op te bouwen en hopelijk ook wat kilootjes kwijt te raken. Ik denk dat iedereen gewoon voor zichzelf de reden moet bepalen, daar hebben anderen niks mee van doen.

 4. Custodia Chineva schreef:

  Ik sport helaas niet, ik zou het heel graag willen doen, ik blijf het uistellen ik vin heel kanp van je dat je aan sport doet ga er mee door … xxx

 5. Felice Veenman schreef:

  ik sport vanwege mijn conditie, die gaat nu ik ouder word achteruit, dat vind ik niet fijn. Eigenlijk vind ik dat nog vervelender dan sporten…

  • A Hint Of Blue schreef:

   Ik heb altijd geleerd dat conditie niet alles is als je ouder wordt. Rennen is nou eenmaal moeilijker en zwaarder als je een bepaalde leeftijd passeert. Maar gewoon lekker wandelen is nét zo goed voor je lijf. Zeker als je stevig doorstapt.
   En yoga voor de flexibiliteit is ook geweldig. ( in mijn omgeving ken ik mensen van boven de 70, die makkelijker hun tenen aanraken -met gestrekte benen- dan ik)
   Lekker bewegen en daarvan genieten is het belangrijkste

 6. Isa schreef:

  Wat een rare vraag! Je doet toch gewoon wat je leuk vind? Ik sport nu vooral om mijn conditie op te bouwen (joggen), me beter te voelen, en de relaxen (yoga).

  • A Hint Of Blue schreef:

   aah lekker blijven joggen! Ik heb anderhalfjaar voor mezelf gejogd, toen ik besloot dat ik er klaar mee was en graag serieus wilde gaan hardlopen! een paar weken geleden liep ik mijn eerste race! <3
   Geniet van het lopen en de yoga

 7. Mensen hebben altijd een mening, verschrikkelijk. Ik sport omdat ik mezelf er meer energiek door voel en het is een leuke bijkomstigheid als ik er ook nog mee zou afvallen..

 8. lodi schreef:

  Waarom zou je niet mogen sporten als je dun bent, ik sport ook puur voor mijn conditie, al mag ik niet meer sporten, ik wandel nu omdat me dit een fijn gevoel geeft en ook weer conditie.

  • A Hint Of Blue schreef:

   oh, je hoort het echt vaker. Als je al dun bent kijken mensen je echt raar aan. Maar ook als je dikker bent en zegt niet te willen afvallen maar wel te sporten. Dan ben je helemaal gek.

 9. corrina schreef:

  Hi Hi mijn reden om te sporten is dat het goed is voor mijn gezondheid
  Prima basis conditie op te bouwen
  En mijn zussenband is er sterker door geworden want we vinden toevallig allebei ene stukje rennen leuk

 10. Jenn schreef:

  Gewoon omdat ik dat leuk vind. En ja, dat het helpt bij het afvallen is een leuke bijkomstigheid, maar voor mij niet dé reden om te sporten. Ik vind dat zo’n rare vraag. Mensen vragen toch ook niet ‘waarom lees je zoveel?’ of ‘waarom wil je zo graag breien?’. Sommige mensen sporten gewoon omdat ze dat leuk vinden.

  • A Hint Of Blue schreef:

   Het is ook een rare vraag, maar helaas wordt hij nog veel te vaak gesteld 🙁
   Fijn dat je ook zo kan genieten van sporten

 1. 03/12/2019

  […] en 2000 calorieën per dag. Daar probeer ik dan ook tussen te blijven. Ik moet zeggen dat ik echt niet elke dag oplet wat ik eet. Maar ik merk dat ik me wel stukken beter voel als ik gezond eet. Daarom probeer ik een aantal […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *