Het rotzooivrij houden van je huis – 5 tips

Je huis rotzooivrij hebben. Dat klinkt, in ieder geval voor sommige, als een droom. Toch is het heus niet zo ingewikkeld. Tenminste, als jij en ál je huisgenoten meewerken dan. Want jij kan wel de hele tijd opruimen, maar als je partner/ huisgenoot/ kind alles laat slingeren kom je nog geen steek verder. Vandaag deel ik wat tips over hoe ik mijn huis rotzooivrij houd. In ieder geval het grootste deel van de tijd, want toegegeven Ik kan echt een enorme rommelpot zijn.

Je moet de spullen die je gebruikt meteen opruimen

Eigenlijk is dat al dé tip, maar bij mij werkt het meestal niet zo. Daarom gebruik ik een schoonmaakrooster. Moet je daarvoor altijd bezig zijn met opruimen? Nee, zeker niet. Maar zeker als je iets hebt gebruikt, moet je het daarna meteen terugleggen. Daarnaast zijn er wat dingen die ik je kan aanraden.

 • Geef alle spullen een vaste plek
  Ja, met deze tip ben jij als kind vast ook doodgegooid. Je ouders zeiden het 10.000x en je kan hem eigenlijk niet meer horen. Ik vond hem ook erg vervelend om steeds te horen. Maar sinds ik de tip zelf toe pas is mijn huis er zó van opgeknapt.
 • Elke dag iets doen in huis
  Ik was vaak een halve dag in de week kwijt aan het huishouden. Niet leuk, dat kan ik je wel vertellen. Daarom ging ik op internet op zoek naar een goed schoonmaakschema. En opeens had ik hem. Shifra (van a Cup of Life) had een schema geplaatst, wat ik naar eigen inzicht op m’n appartement heb aangepast. Nu is het voor mijn gevoel al zo veel minder werk. Juist omdat ik elke dag een kamer tackel. Ik gebruik hiervoor het onderstaande schema.

 • Houd de plek waar je het meeste bent het netste en meest rotzooivrij
  Dit is een heel belangrijke tip. Ik begeef me het grootste deel van mijn vrije tijd in de woonkamer. Doordat ik veel van mijn vrije tijd daar doorbreng zie ik rotzooi meer en stoor ik me daar ook meer aan. Mijn vriend die na zijn werk thuis komt, heeft daar minder last van. Maar hij weet ondertussen wel dat ik het erg vervelend vind als er een hoop dingen rondslingeren.
 • Werktafel rotzooivrij houden
  Ook deze is erg belangrijk. Want niet alleen de plek waar je leeft moet schoon/netjes zijn, maar ook de plek waar je werkt. Al werk je maar een dag in de maand thuis, of neem je je hobby gewoon heel serieus. Zorg ervoor dat je dit in een schone en opgeruimde omgeving doet. En houd die werktafel zo leeg mogelijk. Dit geeft het minste afleiding.
 • De 1 minuut regel
  Ook deze tip leerde ik van Shifra. Als iets opruimen minder dan één minuut kost, doe het meteen.

Zo, dit waren mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Laat je weten welke tip jij het handigst vond?

Wat is jouw tip om je huis rotzooivrij te houden?

AHOB

Mascha is een vrolijke chaoot die veel houd van lekker eten, plezier maken met vrienden en van kleren! Je kunt minimaal één keer per week (ma) een blogpost verwachten over mij en mijn hobbies.

1 reactie

 1. 04/12/2019

  […] Het is lente en het weer is nogal schommelend. Sommige dagen zijn prachtig en dan wil ik enkel naar buiten gaan. Maar er zijn -helaas- ook nog genoeg dagen dat het weer tegenzit. Op dit soort dagen denk ik vaker aan de grote voorjaarsschoonmaak. Want het huis kan soms nogal een troepje zijn. Gewoon omdat Vriendlief en ik allebei een baan drukke hebben. Vandaag deel ik mijn tips en tricks om je huis snel weer mooi schoon te krijgen. Zodat jij op de dagen dat het echt lekker weer is gewoon naar buiten kan om te genieten van de zon, in plaats van je bezig houden met het huishouden. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *