Zwanger na een PGD/PGT behandeling

Na een enorm lange blogstilte ben ik weer volop aan het schrijven. Ik heb echt het plezier terug! (Nu het elke week trouw vloggen nog!) Maar een van de dingen die ik graag wil delen is er een over mijn fertiliteitstraject. En natuurlijk het bijzondere nieuws! Er komt een mini-me aan!

Fertili-watte?

Een fertiliteitstraject is een proces waarbij je als vrouw wordt ”geholpen” om zwanger te worden. Een vruchtbaarheidsbehandeling in feite. Dit heb ik niet gedaan omdat ik ”in eerste instantie” niet via de natuurlijke weg zwanger kan worden. Maar daarover zo meer. Een vruchtbaarheidsbehandling is heel plat gezegd een reageerbuisbaby. Via een Speciaal IVF traject krijg je de kans om zwanger te worden. Ik zeg bewust speciaal, want het is net even anders dan een gewoon IVF traject.

foto van baby tijdens echo

 

PGD/PGT

PGT, de nieuwe afkorting van PGD staat voor Pre-implantatie genetische test. Voordat er een bevrucht eitje wordt teruggeplaatst doen ze een genetische test om te kijken of een aandoening, aanwezig bij de vader of de moeder, ook aanwezig is in het bevruchte eitje. Zo niet, dan volgt er een terugplaatsing. De kans op een daadwerkelijke zwangerschap is hiermee helaas geen garantie. Slagingskansen zijn, net als bij een natuurlijk zwangerschap, 25% per poging.

Ons PGD/PGT traject

Ik heb, toen we aan het begin van de huidige poging stonden, een video gemaakt over het waarom van deze keuze. Die video vind je HIER.
Het traject heeft voor ons, inclusief alle wachttijd, geduurd van 30 februari 2018 tot 1 juni 2021. Die laatste datum is de dag waarop ons vruchtje is teruggeplaatst dat is blijven plakken. Ondertussen ben ik 21 weken zwanger, van mijn eerste PGD/PGT baby.
Wij hebben dit traject doorlopen in het ziekenhuis in Utrecht. Als je me al wat langer volgt (of kent) weet je dat ik in Breda woon. Het is dus best wel een stukje rijden. Zeker als je alleen op en neer hoeft voor een echo die tien minuten duurt.

Op en neer rijden

Er zitten heel wat kilometers in dit traject. Honderden, misschien wel een paar duizend kilometer hebben we moeten rijden in de afgelopen drie jaar. Dit zonder de zekerheid dat er ook daadwerkelijk een zwangerschap uit zou komen. Gelukkig is dit voor ons wél gebeurd en kunnen mijn vriend en ik in februari een kleine verwachten. We moesten vaak op en neer voor een echo, een onderzoekje hier, een testje daar. Maar wij hebben geluk gehad. Het traject is zeker niet zonder vallen en opstaan gegaan. Er waren heel wat tegenslagen en hobbels op de weg. Maar daar krijgen we wél iets heel bijzonders voor terug.

Had jij ooit van PGD/PGT gehoord?

Mascha Eleonora

Ik ben een vrolijke chaoot die werkzaam is in de kinderopvang. Daarnaast lees ik graag een boek, loop ik een rondje (hard) of ben ik in huis aan het rommelen. Ik ben een vrolijke chaoot die van lekker eten houd en graag creatief bezig is.

2 reacties

  1. Jose schreef:

    Gefeliciteerd met dit heugelijke nieuws, wat gaan jullie een leuke tijd tegemoet, geniet er samen van 🌸🌼

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.